Sunday, 29 May 2011

Minden kezdet nehéz....

Már vagy egy fél éve sikeresen halogatom a feladatot: készítsek nyilvános blogot és azon osszam meg gondolataimat az e-learningről. Csakhogy hogyan osszam meg azt, ami nincs? Pontosabban, hogyan osszam meg azt, ami rögtön elszalad a fejemből, mihelyt a nyilvános oktatási blogom elindításának lehetősége átvillan az agyamon. Pedig szeretem az e-learninget, sőt, környezetemben én vagyok a leglelkesebb híve, sőt másokat is rábeszélek arra, hogy ismerkedjenek vele. De el sem tudom képzelni, hogy mi közérdekűt tudhatnék írni valami olyasmiről, amihez nem értek. Amiben igencsak  nehézkes vagyok a saját hallgatóimhoz, gyerekeimhez viszonyítva. Meg lehet, hogy a kortársaimhoz viszonyítva is. Megszoktam, hogy sok mindenben gyors vagyok, kreatív és eredeti. Kitünő tanuló voltam valamikor. Most nem vagyok az. És nem szeretek botladozni, vánszorogni, bukdácsolni, elakadni s főleg nem szeretném ezt másoknak megmutatni.

No de megfutamodni sem szeretek. Ezért legyen: lépésről-lépésre követve az útmutatót, csak sikerül valami magam számára is elfogadható minimumot összehozni. Az első bejegyzést létre hozni. És hogy a lelkizésen túl is legyen tartalom, ide másolom a Prompt. kft. oktatási anyagából a blended learning frappáns leírását:

blended learning - kevert képzés
Olyan vegyes módszerű tanulást jelent,amely ötvözi magában a tantermi oktatás és az internetes távoktatás legjavát. Jelenthet olyan tanulási rendszert, amelyet tudatosan terveztek annak érdekében, hogy hatékonyan integrálja az adott helyzethez legjobban illő módszereket (ideértve az információs és kommunikációs technológiákat), mint az IKT-val támogatott oktatás elemeinek alkalomszerű bevezetését, változatlanul hagyva a konzervatív oktatási szerkezetet és megközelítést.


kép forrása: http://www.humanext.com/e-learning.html


Hm. "változatlanul hagyva a konzervatív oktatási szerkezetet és megközelítést."


Ehhez képest az e-learning a megközelítést, s következésképpen az oktatási szerkezetet is megváltoztatja:


e-learning:
Olyan tanítási/tanulási mód, amelyhez a technológiai hátteret az információ technológia, a számítógép és a számítógépes hálózatok szolgáltatják.


Tehát az e-learning magyarán mondva hálózat alapú képzési forma?

1 comment:

  1. Az igazság az, hogy csak próbálkozunk, valójában nincs rendes meghatározás az e-learning-re. Sőt, az angol nyelvű szakirodalomban egyre inkább "Technology Enhanced Learning"-ről beszélnek e-learning helyett. Lehet egyáltalán definiálni szerinted? Van értelme?

    ReplyDelete