Monday 30 May 2011

Minek nevezzelek?

Otthonos az anyanyelvünkön kifejezni, megosztani a gondolatainkat. Amikor ismerkedünk egy más nyelven alkotott fogalommal, amikor még nem sikerül teljesen beillesztenünk a saját gondolataink közé, befogadnunk és könnyen használhatóvá szelidítenünk, mint frissen jött jövevényt az anyanyelvén szólítjuk.
(A fotó wiki.)


De amikor már megbarátkoztunk vele, sokféle vonatkozásban használjuk és képeket társítunk mellé, akkor igazán befogadjuk és új nevet adunk neki. Azt javaslom, hogy nevezzük az e-learninget magyarul, magunk között hálózatalapú vagy egyszerűsítve hálózatos tanulásnak. Ezzel két legyet ütünk egy csapásra. Célzunk az interNETre, azaz a világhálóra magára, s a HÁLÓZAT -ra, mint koncepcióra is. Arra a hálózatra, amibe azonos érdeklődésű, érdekű csoportok -itt most tanári, tanulói csoportokra gondolok ipeg- manapság sokszor a világháló segítségével szerveződnek.
Az "e-learninget" éppen az különbözteti meg a a korábbi digitális technikákat alkalmazó oktatási módszerektől, hogy a világháló eszközeire épít elsősorban: az ott spontán halmozódó tudásra, és a világháló adta sokféle kapcsolattartási lehetőségre. Ezért az e-learning egyszerűen AZONOS a hálózatos, együttműködésen alapuló oktatással, tanulással. Nem így van? :)

5 comments:

  1. Az, hogy az e-learning az együttműködésen alapuló oktatással azonos-e, engen mindig elgondolkodtat.
    Az előző kurzusban is volt egy-két olyan "tanuló", aki nem vett részt a közös platformokon. Azt is mondhatnám, nem volt együttműködő. Hogy számára megfelelő, eredményes, hatékony volt-e az e-learning alapú tanfolyam, nem tudom:)Az ő titka maradt. (Ismerőseim közül nagyon sokan nem képesek azonosulni a tanulásnak ilyen módon szervezett kereteivel.)
    Egy jól szervezett e-learning alapú oktatás hatására ki kell, hogy alakuljon az együttműködés, s az együttműködés mértéke, véleményem szerint, a tanítás-tanulási folyamat hatékonyságának, eredményességének fokmérője is. Ez a gondolatod megérne egy új témát az Agórán:)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Azt írtam, h az együttműködésen alapuló oktatással azonos az e-learning, s ezzel elgaloppíroztam magam, valóban. Az viszont talán igaz, hogy a hálózatos oktatással azonos. Az együttműködés lehetősége adott, de nem feltétlenül valósul meg. Mindenképpen legalább részben a világhálón történik. A képek is hangsúlyozzák az együttműködést, amit jónak, fontosnak tartok, de nem elengedhetetlen.

    Miért nem indítod el a témát az Agórán Te?

    ReplyDelete
  4. A Te gondolatsorodhoz fűztem egy megjegyzést. A téma felvetője Te voltál, csak ezért:)
    Egyébként én (is) holtnak gondolom azt az e-learning alapú oktatást, ahol nem alakul ki, vagy lagymatag az együttműködés.

    ReplyDelete
  5. Örülök, hogy felvetettétek a gondolatkört. Én is az együttműködésre helyezném a hangsúlyt.

    ReplyDelete